1.1 Εισαγωγή
Η Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Philips ιδρύθηκε με την μετεξέλιξη του Philips College σε Πανεπιστήμιο Philips (Philips University). Η Βιβλιοθήκη του Philips College ιδρύθηκε το 1978 ταυτόχρονα με το Κολέγιο, και η αρχική της συλλογή βασίστηκε στην προσωπική βιβλιοθήκη των ιδρυτών της, Δρα Ιωάννη Κουτσάκου, ιατρού Τάκη Ευδόκα, και καθηγητή Φίλιππου Κωνσταντίνου. Έκτοτε, η βιβλιοθήκη εμπλουτίζεται διαρκώς με έντυπο και ηλεκτρονικό υλικό, υποστηρίζοντας αποτελεσματικά τα διάφορα ακαδημαϊκά και ερευνητικά προγράμματα του Πανεπιστημίου.
Από το 2019, η Βιβλιοθήκη αποτελεί μέλος της Κοινοπραξίας Κυπριακών Βιβλιοθηκών (ΚΚΥΒ) και έχει συνάψει συμφωνίες συνεργασίας με άλλες πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες, όπως του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Από το 2023, η Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Philips χρησιμοποιεί το λογισμικό Koha για την ηλεκτρονική ταξινόμηση των συλλογών της. Το Koha είναι ένα λογισμικό διαχείρισης βιβλιοθηκών ανοικτού κώδικα, ευρέως διαδεδομένο και χρησιμοποιείται από πολλές βιβλιοθήκες σε παγκόσμιο επίπεδο.
1.2 Ο Ρόλος της Βιβλιοθήκης
Η Βιβλιοθήκη διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στη διδασκαλία, στην έρευνα και στην διαδικασία της δια βίου μάθησης, εμπλουτίζοντας συνεχώς τη συλλογή της με έντυπο, ηλεκτρονικό και οπτικοακουστικό υλικό. Προάγει την εκπαιδευτική διαδικασία, υποστηρίζοντας τη μάθηση, την έρευνα και την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης, απαραίτητα στοιχεία για τη συγγραφή επιστημονικών εργασιών, αναλύσεις και παρουσιάσεις.
Η Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Philips έχει ενεργό ρόλο στην υποστήριξη των ακαδημαϊκών προγραμμάτων του Πανεπιστημίου, μέσω της διασύνδεσής τους με διεθνείς βάσεις δεδομένων και υπηρεσίες έρευνας.
1.3 Αποστολή
Σε έναν κόσμο που εξελίσσεται συνεχώς τεχνολογικά και πληροφοριακά, η Βιβλιοθήκη ως «ζωντανή οντότητα» μέσα στο Πανεπιστήμιο προσαρμόζεται στις ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας. Κύρια αποστολή της είναι η προώθηση της κριτικής σκέψης, της ελευθερίας λόγου και έκφρασης, και της διάχυσης της επιστημονικής γνώσης, με στόχο την καλλιέργεια ολοκληρωμένων προσωπικοτήτων.
1.4 Στόχοι
Η Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Philips έχει τρεις βασικούς στόχους για την εκπλήρωση της αποστολής της:
2.1 Τοποθεσία
Η Βιβλιοθήκη βρίσκεται στον 4ο όροφο του κεντρικού κτιρίου του Πανεπιστημίου.
2.2 Χωρητικότητα
Το κτίριο που φιλοξενεί τη Βιβλιοθήκη καλύπτει έκταση 155 τ.μ., με ποικίλες εγκαταστάσεις που δημιουργούν ένα ιδανικό περιβάλλον μάθησης. Το 2018 δημιουργήθηκε μια ειδική περιοχή μελέτης με είκοσι θέσεις για ατομική εργασία.
2.3 Χώρος
Η Βιβλιοθήκη αποτελείται από τρία κύρια τμήματα:
2.4 Προσωπικό
Το προσωπικό της βιβλιοθήκης περιλαμβάνει:
To προσωπικό της Βιβλιοθήκης είναι εξειδικευμένο σε ένα ευρύ φάσμα θεματικών περιοχών και διαθέτει ποικιλία βασικών δεξιοτήτων. Το προσωπικό δεν είναι μόνο κατάλληλα καταρτισμένο για να προσφέρει υψηλού επιπέδου εξυπηρέτηση στους χρήστες που αναζητούν πληροφορίες, αλλά είναι επίσης ικανό να συμμετέχει στην ευρύτερη εκπαιδευτική κοινότητα των φοιτητών και των ερευνητών.
2.5 Υπηρεσίες
Η Βιβλιοθήκη προσφέρει υπηρεσίες ως ακολούθως:
(Βλέπε Οδηγός 1 (Βιβλιογραφικές Αναφορές Σύμφωνα με το Σύστημα Harvard)
(Βλέπε Οδηγός 2 (Βιβλιογραφικές Αναφορές Σύμφωνα με το Σύστημα MLA )
(Βλέπε Οδηγός 3 (Βιβλιογραφικές Αναφορές Σύμφωνα με το Σύστημα APA)
(Βλέπε Οδηγός 4 (Δείγμα Πτυχιακής Εργασίας.1)
(Βλέπε Οδηγός 5 (Δείγμα Πτυχιακής Εργασίας.2)
(Βλέπε Λίστα Γ (Μεταπτυχιακές Εργασίες)
(α) με ηλεκτρονικές πηγές (Βάσεις Δεδομένων & Ηλεκτρονικών Βιβλίων)
(Βλέπε Λίστα Α (Βάσεις Δεδομένων & Ηλεκτρονικών Πηγών)
(β) με ηλεκτρονικά περιοδικά για διάφορους ακαδημαικούς κλάδους
(Βλέπε Λίστα Β (Ηλεκτρονικά Περιοδικά Ανοικτής Πρόσβασης σε διάφορους Ακαδημαικούς Κλάδους)
2.6 Συλλογές
Η έντυπη συλλογή της Βιβλιοθήκης περιλαμβάνει περίπου 30.000 αντίτυπα με 18.000 τίτλους σε διάφορα επιστημονικά πεδία. Η ηλεκτρονική συλλογή της αποτελείται από 20 βάσεις δεδομένων ανοικτής πρόσβασης (λ.χ. DOAJ, OAIJ, BMC, κλπ) και 3 συνδρομητικές βάσεις δεδομένων (π.χ. Proquest, Oxford) οι οποίες δίνουν άμεση πρόσβαση σε αρκετές χιλιάδες επιστημονικά άρθρα από περιοδικά, εφημερίδες, εγκυκλοπαίδειες, λεξικά, κλπ.
2.7 Κανονισμοί
Οι βασικοί κανονισμοί της Βιβλιοθήκης βασίζονται στις πιο κάτω αρχές:
Βασικοί κανονισμοί για τη χρήση της Βιβλιοθήκης είναι οι εξής:
Για πλήρης κανονισμούς της βιβλιοθήκης βλέπε Οδηγό 6 (Κανονισμοί Βιβλιοθήκης).
2.8 Επισκέψεις-Ξεναγήσεις
Στην αρχή κάθε τριμήνου, διοργανώνονται επισκέψεις φοιτητών στη Βιβλιοθήκη σε συνεργασία με τους καθηγητές για ενημέρωση σχετικά με τις συλλογές και τις υπηρεσίες της.
Η Βιβλιοθήκη χρησιμοποιεί το Δεκαδικό Σύστημα Ταξινόμησης Dewey (Dewey Decimal Classification –DDC), το οποίο είναι διεθνώς αναγνωρισμένο και ευρέως χρησιμοποιούμενο. Αναπτύχθηκε από τον Αμερικανό βιβλιοθηκονόμο Μέλβιλ Ντιούι (1851-1931) το 1873, και πρωτοεκδόθηκε το 1876. Το σύστημα αυτό αποτελεί την πιο δημοφιλή μέθοδο ταξινόμησης βιβλίων σε βιβλιοθήκες παγκοσμίως. Επιτρέπει στους βιβλιοθηκονόμους να ταξινομούν τις συλλογές τους μ’ ένα συστηματικό και ιεραρχικό τρόπο που παρέχει σε κάθε βιβλίο ένα μοναδικό κώδικα το οποίο αποτελεί και τη θέση του πάνω στο ράφι.
Για μία σύντομη περιγραφή του συστήματος βλέπε Οδηγό 7 (Δεκαδικό Σύστημα Ταξινόμησης Ντιούι).
Η Βιβλιοθήκη είναι ανοικτή από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή, 8:30 π.μ. μέχρι 6:00 μ.μ., εκτός των επίσημων αργιών.
Διεύθυνση: Λαμίας 4-6, 2001, Στρόβολος, Λευκωσία
Τηλέφωνο: 22-441860
Ιστότοπος: www.philipsuni.ac.cy
Email: [email protected]