Τα πανεπιστήμια της Κύπρου για το ψηφιακό μέλλον της ΕΕ

Κατά τη διάρκεια των εργασιών του ConSIMium, του σεμιναρίου που διοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 8 και 9 Απριλίου στις Βρυξέλλες, η αντιπροσωπεία φοιτητών από 6 κορυφαία κυπριακά Πανεπιστήμια συνέβαλε ενεργά με τις προτάσεις της στον στόχο αναβάθμισης της νομοθεσίας για την Τεχνητή Νοημοσύνη (Artificial Intelligence) και την Κυβερνοασφάλεια (Cyber Security) στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Υπό το φως των προκλήσεων που δημιουργούν οι νέες τεχνολογίες, η ομάδα φοιτητών που εκπροσώπησε την Κύπρο στα φόρουμ που έλαβαν χώρα στις εγκαταστάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στη βελγική πρωτεύουσα τάχθηκε υπέρ ενός ρυθμιστικού πλαισίου, το οποίο:

α) Ενθαρρύνει την έρευνα και την καινοτομία σε Τεχνητή Νοημοσύνη και Κυβερνοασφάλεια.
β) Υποστηρίζει την ανάπτυξη νέων επιχειρήσεων στους αντίστοιχους κλάδους, δίχως να επιβάλλει περιττές ρυθμιστικές επιβαρύνσεις.
γ) Προωθεί την ασφάλεια σε εθνικό και ατομικό επίπεδο.
δ) Βασίζεται στην ηθική, είναι  δίκαιο και διαφανές και προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία.

Βάσει των χαρακτηριστικών της κυπριακής οικονομίας, η ενδεδειγμένη εθνική στρατηγική ώστε να επιτύχουμε τους παραπάνω στόχους και να βρεθεί η Χώρα στην πρώτη γραμμή των ψηφιακών εξελίξεων πρέπει να περιλαμβάνει:
⦁ Παροχή κινήτρων και διευκόλυνση της χρηματοδότησης σε μικρομεσαίες και νεοφυείς επιχειρήσεις (startups) των κλάδων της Τεχνητής Νοημοσύνης και της Κυβερνοασφάλειας, με τη συνδρομή εθνικών προγραμμάτων και ευρωπαϊκών κονδυλίων.
⦁ Στενότερη συνεργασία μεταξύ του ιδιωτικού τομέα και των Πανεπιστημίων στην έρευνα, την ανάπτυξη (R&D) και την επιμόρφωση πάνω στις νέες τεχνολογίες.
⦁ Εφαρμογή συστημάτων AI για τη βελτίωση της διαδικασίας λήψης αποφάσεων και CS για τον μετριασμό των απειλών στον κυβερνοχώρο, αντίστοιχα.
⦁ Ενίσχυση των εθνικών και υπερεθνικών εποπτικών μηχανισμών που παρακολουθούν ζητήματα σχετιζόμενα με την Τεχνητή Νοημοσύνη και την Κυβερνοασφάλεια στα 27 κράτη μέλη της Ε.Ε., υποβολή συστάσεων και παρέμβασή τους όποτε αυτό είναι απαραίτητο.

Η επίτευξη θετικών αποτελεσμάτων στα παραπάνω πεδία μπορεί να βελτιώσει την κοινωνική ευημερία και να προωθήσει την οικονομική ανάπτυξη. Σε αυτή τη διαδικασία η κατοχύρωση της δημόσιας ασφάλειας και η διασφάλιση της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι επιτακτικές ανάγκες.
Σε κάθε περίπτωση, η επιτυχής υλοποίηση των προτάσεων που υπέβαλαν οι Ευρωπαίοι φοιτητές κατά τη διάρκεια των εργασιών του ConSIMium στις Βρυξέλλες προϋποθέτει περαιτέρω πολιτική δέσμευση σε εθνικό και πανευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς βρισκόμαστε μόλις στην αρχή μιας νέας, άκρως ενδιαφέρουσας πλην αχαρτογράφητης τεχνολογικής εποχής.

Από αυτό εδώ το βήμα ευχόμαστε ολόψυχα την επιτυχή συνέχιση κάθε πρωτοβουλίας και σύμπραξης από Θεσμούς και Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της Κύπρου και της υπόλοιπης Ευρώπης, που θα αποσκοπούν στην παροχή πολύτιμων ακαδημαϊκών και επαγγελματικών εμπειριών και επιπρόσθετα θα συμβάλλουν στην αναβάθμιση των ικανοτήτων της νέας γενιάς στην ομαδική εργασία και στην επωφελή συμμετοχή και συμβολή της στα κοινά.

  • Οικονομολόγος, Διδακτορικός Φοιτητής του Philips University στη Λευκωσία

 

Πηγή: https://www.philenews.com/oikonomia/apopsis-ikonomia/article/1470126/ta-panepistimia-tis-kiprou-gia-to-psifiako-mellon-tis-ee/