ΠΑΡΘΕΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Πάρθενης Χρήστος BA, MA, Ph.D

Καθηγητής

Biography

Ο Δρ. Χρήστος Πάρθενης είναι Καθηγητής στον τομέα της Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης, με εξειδίκευση στις επιστημολογικές παραδοχές και την εκπαιδευτική πρακτική. Είναι Διευθυντής του Εργαστηρίου Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ, στο Τμήμα Σπουδών στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Το ακαδημαϊκό και ερευνητικό του έργο επικεντρώνεται στους εξής τομείς:

α) Διαπολιτισμική Εκπαίδευση και Κοινωνική Ένταξη – Έχει ενεργό ρόλο στον σχεδιασμό και την υλοποίηση εκπαιδευτικών πολιτικών για την ένταξη μειονοτικών και μεταναστευτικών πληθυσμών. Έχει ηγηθεί πολλών εθνικών και ευρωπαϊκών ερευνητικών έργων, συμπεριλαμβανομένου του προγράμματος «Εκπαίδευση και Ένταξη των Παιδιών Ρομά», το οποίο υλοποιείται μέσω του Εργαστηρίου Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ για περισσότερα από δέκα χρόνια. Το έργο του δίνει έμφαση στην ανάπτυξη παιδαγωγικών πρακτικών χωρίς αποκλεισμούς και στον ρόλο της εκπαίδευσης στην προώθηση της κοινωνικής συνοχής.

β) Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών και Ανάπτυξη Προγραμμάτων Σπουδών – Διαθέτει εκτεταμένη διδακτική εμπειρία τόσο σε προπτυχιακό όσο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο, διδάσκοντας μαθήματα διαπολιτισμικής εκπαίδευσης, μετανάστευσης και παγκοσμιοποίησης στην εκπαίδευση, καθώς και μεθοδολογίες για τη διδασκαλία χωρίς αποκλεισμούς. Επιπλέον, έχει αναλάβει την επιμόρφωση εκπαιδευτικών σε διαπολιτισμικές παιδαγωγικές προσεγγίσεις μέσω εξειδικευμένων προγραμμάτων κατάρτισης. Η συμβολή του περιλαμβάνει την ανάπτυξη εκπαιδευτικού υλικού για την υποστήριξη των εκπαιδευτικών σε πολυπολιτισμικές τάξεις.

γ) Εκπαιδευτική Έρευνα και Ανάπτυξη Πολιτικών – Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την αξιολόγηση εκπαιδευτικών παρεμβάσεων, τον αντίκτυπο της παγκοσμιοποίησης στις εθνικές εκπαιδευτικές πολιτικές και τη μελέτη των εκπαιδευτικών ανισοτήτων μεταξύ πολιτισμικά διαφορετικών μαθητικών πληθυσμών. Έχει δημοσιεύσει εκτενώς σε ακαδημαϊκά περιοδικά και συλλογικούς τόμους, εστιάζοντας στη διαπολιτισμική μάθηση, την εκπαίδευση του πολίτη και την κοινωνική δικαιοσύνη στην εκπαίδευση. Έχει επίσης συνεργαστεί με θεσμούς όπως ο Συνήγορος του Παιδιού στην Ελλάδα και το Υπουργείο Εσωτερικών, παρέχοντας προτάσεις πολιτικής για την εκπαιδευτική ένταξη περιθωριοποιημένων ομάδων.

δ) Ηγεσία σε Ακαδημαϊκές και Ερευνητικές Πρωτοβουλίες – Ως Διευθυντής του Εργαστηρίου Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ, έχει επιβλέψει πολυάριθμα ερευνητικά έργα και έχει συντονίσει συνεργασίες με διεθνή ιδρύματα. Το έργο του έχει συμβάλει στη διαμόρφωση σύγχρονων προσεγγίσεων στη διαπολιτισμική εκπαίδευση στην Ελλάδα, με έμφαση στην εμπειρική έρευνα και τη διαμόρφωση πολιτικών βασισμένων σε τεκμήρια.

Έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμα συνέδρια και επιστημονικές επιτροπές, ενώ είναι κριτής σε διεθνή ακαδημαϊκά περιοδικά. Οι πιο πρόσφατες δημοσιεύσεις του εστιάζουν στις προκλήσεις της εκπαιδευτικής ένταξης σε πολυπολιτισμικές κοινωνίες, στον ρόλο της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης στην προώθηση της δημοκρατικής ιδιότητας του πολίτη και στην αποτελεσματικότητα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης για τους μαθητές Ρομά κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.