Αποκωδικοποιώντας την Έξαρση της Ενδοοικογενειακής Βίας

Πηγή:
Εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
https://www.kathimerini.gr/society/562824934/apokodikopoiontas-tin-exarsi-tis-endooikogeneiakis-vias/

Ειδικοί αναλύουν στην «Κ» τις αιτίες που τα περιστατικά θυματοποίησης των ανίσχυρων βαίνουν αμείωτα τα τελευταία χρόνια, προτείνοντας μέτρα και θεσμικά όπλα στον αγώνα εναντίον του ακραίου αντικοινωνικού φαινομένου.

Ένα βρέφος στη Βέροια κατέληξε στο τοπικό νοσοκομείο, όπου έφτασε με εμφανή σημάδια κακοποίησης, γεγονός που οδήγησε τις Αρχές στη σύλληψη της μητέρας του. Ένα τετράχρονο αγοράκι στα Μέγαρα εξακολουθεί να βρίσκεται σε κωματώδη κατάσταση, έπειτα από ξυλοδαρμό τον οποίο σύμφωνα με καταγγελία της μητέρας, υπέστη από τον πατριό του ο οποίος καταζητείται.

Μια 41χρονη έγκυος στη Θεσσαλονίκη δολοφονήθηκε από τον ίδιο της τον σύντροφο –όπως προκύπτει από τα μέχρι στιγμής στοιχεία-, μέσα στο διαμέρισμα όπου συζούσαν. Ένας 16χρονος δολοφονήθηκε στο σπίτι του με μαχαίρι από τον 18χρονο αδελφό του και ενώ είχε προηγηθεί καυγάς των δύο για μια μπλούζα.

Όλα αυτά τα πολλά και σοκαριστικά περιστατικά που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες, αναδεικνύουν με τον πλέον έντονο τρόπο ότι το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας, όχι απλώς δεν βαίνει μειούμενο, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις τελείται με ιδιαίτερη σφοδρότητα εναντίον των αδύναμων, αλλά ακόμη και των –θεωρητικά- πιο προστατευόμενων μελών της κοινωνίας: των παιδιών.

Eιδικοί εξηγούν στην “Κ” τους λόγους που τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας βρίσκονται σε έξαρση τα τελευταία χρόνια, το πως η ορατότητά τέτοιων εγκλημάτων έχει συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας, αλλά και το τι πρέπει να συμβεί προκειμένου να υπάρξει αποκλιμάκωση του φαινομένου.

“Έξαρση της Βίας στην Κοινωνία”

 «Είναι γεγονός ότι καταγράφεται έξαρση της ενδοοικογενειακής βίας, αλλά αυτή η έξαρση δεν είναι σίγουρο ότι είναι ακριβής, υπό την έννοια ότι έχει αυξηθεί η ορατότητα αυτών των περιστατικών. Και παλαιότερα υπήρχαν τέτοια περιστατικά, αλλά δεν καταγγέλλονταν και δεν καταγράφονταν. Αυτή η αύξηση της ορατότητας δείχνει ότι υπάρχει μια αλλαγή στην κουλτούρα αναφορικά με την ενδοοικογενειακή βία, η οποία πλέον ακόμη περισσότερο δεν θεωρείται και δεν θα πρέπει να θεωρείται ανεκτή», δήλωσε στην “Κ” ο Δικηγόρος Φώτης Σπυρόπουλος, Επ. Καθηγητής Ποινικού Δικαίου Philips University και αντιπρόεδρος του Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος.

Η αύξηση της ορατότητας περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας έχει προκύψει καθώς «έχουν υπάρξει προγράμματα ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης, ενώ ήδη από το 2006 έχει ψηφιστεί ο νόμος 3500/2006 για την ενδοοικογενειακή βία, στοιχείο που αυξάνει και την ευαισθητοποίηση του κόσμου. Ακόμη, οι αστυνομικοί έχουν εκπαιδευθεί για τη διαχείριση τέτοιων περιστατικών προκειμένου αυτό το φαινόμενο να μειωθεί. Βλέπουμε ότι είναι ένα φαινόμενο που δεν εξαλείφεται, αλλά υπάρχει ένας καθημερινός αγώνας στο πεδίο».

Δικηγόρος Φώτης Σπυρόπουλος

Επ. Καθηγητής Ποινικού Δικαίου Philips University

Αντιπρόεδρος του Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος