27ο Παγκύπριο Συνέδριο του Κέντρου Ενημέρωσης και Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΝΘΕΑ)

27ο Παγκύπριο Συνέδριο του Κέντρου Ενημέρωσης και Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΝΘΕΑ),
σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Φίλιπς με θέμα: “Εθισμοί στην Κύπρο: Επένδυση στην Πρόληψη”

Διοργανώθηκε με επιτυχία το 27ο Παγκύπριο Συνέδριο του Κέντρου Ενημέρωσης και Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΝΘΕΑ), σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Philips με θέμα: “Εθισμοί στην Κύπρο: Επένδυση στην Πρόληψη”. Το συνέδριο τελούσε υπό την Υψηλή Προστασία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Γεώργιου και της Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού Δρ Αθηνάς Μιχαηλίδου.

Αθλητικό μήνυμα στην εκδήλωση μετέφεραν οι δρομείς του Σωματείου Δρομέων Κύπρου “Περικλής Δημητρίου”. Τους παρευρισκομένους καλωσόρισε ο Πρόεδρος του ΚΕΝΘΕΑ Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας, ο οποίος, αφού μετέφερε τους χαιρετισμούς και τις ευχές του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ.Γεώργιου, αναφέρθηκε στην ανάγκη να προστατευτούν τα παιδιά και οι νέοι από τη δίνη των εξαρτήσεων, ενώ επανέφερε πάγια αιτήματα του ΚΕΝΘΕΑ, όπως η ένταξη των εξαρτήσεων στο ΓΕΣΥ.

Ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον Πρόεδρο του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Philips κ. Φίλιππο Κωνσταντίνου, τον Πρόεδρο της ΑΑΕΚ Δρ Χρήστο Μηνά, τον Υπαρχηγό της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγο Νεόφυτο Παχουλίδη και την Υπουργό Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας Δρ Αθηνά Μιχαηλίδου.

Ο Δρ Κυριάκος Βερεσιές, MD-PhD Νευρολόγος-Ψυχίατρος Επιστημονικός Δ/ντης ΚΕΝΘΕΑ, στην τοποθέτησή του ανέδειξε τους κινδύνους από την υποτίμηση των αναγκών για πρόληψη και την υπερεστίαση στην καταστολή, ενώ μοιράστηκε τον έντονο προβληματισμό του για τον σύγχρονο ορισμό της πρόληψης, ο οποίος πέρα από την αποφυγή της χρήσης, περιλαμβάνει και την καθυστέρηση της έναρξης της χρήσης. Στα πλαίσια των εργασιών του συνεδρίου παρουσιάστηκαν μοντέλα πρόληψης εξαρτήσεων, καθώς και το πρόγραμμα Κοινότητες που Νοιάζονται από τον Δρ Ανδρέα Καπαρδή Ομότιμο Καθηγητή του Πανεπιστημίου Κύπρου και του Πανεπιστημίου του Cambridge. Ο Δρ Βασίλης Πασσάς παρουσίασε την εμπειρία από την σύσταση της Κίνησης Πρόταση το 1988 στην Πάτρα μέχρι και σήμερα και τις σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τομέας της πρόληψης σήμερα. Ο κ. Φοίβος Ζαχαράδης παρουσίασε το έργο που διετέλεσε η Επιτροπή Αθλητισμού ενάντια στις Εξαρτήσεις. Ακολούθησαν παρουσιάσεις από τα προγράμματα του ΚΕΝΘΕΑ σε όλες τις Επαρχίες.

Μεγάλος χορηγός του συνεδρίου ήταν η ESSO, ενώ χορηγοί ήταν επίσης ο Διεθνής Σύνδεσμος Αστυνομίας Κύπρου και το νερό “Ευ Ζην”.